Amerika | Auto huren en zo

Autohuren

Een van de items in newsgroups of forums waar veel over gediscusieerd wordt: waar de auto huren, hier of daar en waar?  Om de knuppel meteen in het hoenderhok te gooien: of hier (Nederland) of daar (Amerika): het maakt niet veel uit, het scheelt hooguit een tientje of wat per week, maar... als je het daar kunt doen kan het met allerlei discount coupons wel veel schelen. Maar er zijn nog meer dingen die kunnen schelen: In welke Staat huur je de auto, welke auto neem je, welke verzekeringspakket neem je, bij welk reisbureau boek je: als \ je de folders van bijv. Arke en Holland International naast elkaar legt en je vergelijkt de prijzen van bijv, Hertz dan zie je al verschillen. Prijzen van het huren worden ook beĆÆnvloed door bv de package deals; als je bij de reis  hotel overnachtingen en een auto boekt, dan betaal je weer minder dan alles los.

Het ophalen van de auto is op ieder vliegveld weer anders; vaak is er een Courtesy Van die je naar het verhuurbedrijf brengt, maar het kan ook op een kantoor op het vliegveld zijn waar je papieren moet rondmaken en waarna je door een Van bij de auto wordt afgezet. (en dat is 1 van de zaken waar een reisburo geen benul van heeft)

Controleer wel of alle gegevens kloppen en of alle extra bestuurders op het contract staan.

Controleer de wagen op eventuele beschadigingen en mocht je iets tegenkomen, laat het dan op het contract zetten. Krijg je onderweg problemen met de auto, bel dan de verhuurmaatschappij. Het panieknummer staat op het contract en is een toll free number. Zij zorgen dan voor een oplossing van je probleem.

Het inleveren van de auto is vrij simpel (afhankelijk van de maatschappij) Je rijdt naar binnen, het vignet met barcode wordt gescanned, je geeft de milage op en zet hem in de que. Bij sommige maatschappijen moet je het formulier zelf invullen en afgeven bij de balie of in een drop off box gooien.

Dezelfde shuttle die je ophaalde aan het begin van je vakantie brengt je ook weer naar de gate. Tegen de chauffeur hoef je alleen te zeggen met welke maatschappij je vliegt en hij/zij zet je bij de goede terminal af.

Als je kunt kiezen tussen de auto ophalen op het vliegveld of erbuiten; kies dan voor het laatste; op een aantal vliegvelden betaal je een behoorlijke Airport Tax.

Vragen in de trant "waar kan ik het goedkoopste huren" kan dus niemand zinvol beantwoorden!

Buiten de bekende grote verhuurmaatschappijen zijn er ook internetbrookers Het voordeel van internetbrookers is dat zij een goede prijs/kwaliteit verhouding bieden en zonder problemen via het internet geboekt kunnen worden. Maar er zijn gaten in hun dienstverlening, een one way rental levert bij boeking geen problemen op; de kosten komen naderhand.

Welke auto huren?

Dat hangt er van af wat je gaat doen; blijf je in een klein gebied, moet je grote afstanden afleggen, met hoeveel personen, hoeveelheid bagage of wil je de blitz maken met een convertible. Wij hebben in de meest uiteenlopende modellen gereden, van een Economy tot een Towncar en alles daar tussen in maar meestal hadden we voldoende aan een Full Size vwb comfort en bagageruimte. Het merendeel, zo niet bijna alle huurauto's zijn automaten met cruise control en airco. Wil je iets anders dan moet je dat aangeven bij het huren.  Weet je echt niet welke auto je zou moeten huren, kijk bij de verhuurbedrijven welke auto's ze verhuren en ga hier bij een dealer kijken. Maar meestal voldoet een intermediate of een full size. Dan is er nog de keuze van 2- of 4 deurs. Wij kiezen voor de 4-deurs omdat we de koelbox op de achterbank zetten en er met 4-deurs makkelijker bij kunnen.

Er zijn drie grote verhuurbedrijven:

En voor de meest avontuurlijken en cheapo's zijn er altijd nog Rent-A-Lemon of Rent-A-Wreck, met als motto:Ask me no questions and I will tell you no lies. Deze zijn wel goedkooper maar omgekeerd evenredig onbetrouwbaar.

 

De Auto

Een Amerikaan zonder auto is ongeveer als internet zonder computer.  De afstanden woon/werk, woon/boodschappen etc zijn vaak vrij groot en openbaar vervoer is nog net geen vies woord in de USA. Winkelcentra en shoppingmalls liggen buiten de stad en families zijn vaak verspreid over verschillende steden of staten. De auto is niet alleen een statussymbool maar ook de lifeline naar werk, familie, school en sociale kontakten. Een paar auto's per huishouding zijn niet ongewoon; een pickup truck voor pa om naar het werk te gaan, een towncar of een mpv voor mam om de kinderen naar school te brengen, naar  sportverengingen en ook nog om boodschappen te doen plus sportiefuitziend ding voor junior als hij (of zij) 16  is geworden.

Autorijden

Een stuk rustiger dan in Europa, de wegen zijn breder, de auto's groter en de mensen zijn er gewend om auto te rijden;  niet dat ze er erg goed in zijn want inzicht ontbreekt nogal eens. Het interstate systeem is vrij duidelijk en snel te snappen. De oneven nummers geven de wegen aan die Noord/Zuid gaan, de even nummers Oost/West.

Ze zijn nogal trots op hun National Highway System en hebben er een zeer uitgebreide site aan gewijd.

Wat met een vakantie in de USA onvermijdelijk is zijn grote afstanden, zeker voor die mensen die perse veel willen zien in een te korte tijd. De speed limit op de inter states ligt meestal rond de 65/70 mph en in de stad 35 mph. Maar ook hier is weer een site aangewijd die een overzicht per staat geeft./p>

In de gebieden waar het heet is kom je vaak borden tegen waarop staat dat je de airco van de auto moet uitzetten. Het is niet onverstandig om het zelf ook in de gaten te houden, want ook al rijd je in een huurauto, het is geen pretje om met pech in de desert te staan zonder ee-an-dobbel-joe-bie in de buurt. Als je rijdt en de temperatuur loopt te hard op zet dan de airco uit. Loopt het dan nog verder op, zet dan de verwarming op heat, blower vol aan en de raampjes open.  Zorg er bovendien voor dat je in de hete gebieden water in de auto hebt en niet (alleen) in de kofferruimte.

Wegen

Het volkje dat de eerste mens op de maan heeft gezet heeft een heel groot probleem: links en rechts. Politiek. weten ze het verschil wel maar als het op het platte vlak aankomt, dan is er soms een vertwijfelde blik en zie je ze echt naar hun handen kijken; links is waar de duim rechts zit. Wat ze feilloos kunnen vertellen zijn de windstreken in de trant van: '28 North and then 725 West'

Benzineprijzen

Als je in de USA reist zul je ongetwijfeld veel kilometers maken. Als je de benzineprijzen weet, kun je een inschatting maken hoeveel van je budget dit in beslag gaat nemen. Het is sterk van het deel van het land afhankelijk: in Texas is het relatief goedkoop zolang je in de bewoonde wereld blijft, maar in California is het veel duurder dan waar ook. Bovendien is er ook nog de commerciĆ«le factor: in de zomermaanden wordt de benzine duurder omdat de vraag groter wordt. 

updated: 30-08-2016 21:10

 
mavoro - Flickriver