Amerika | Food

Supersize

Een deel van de Amerikaanse cultuur wordt gevormd door- en rond het eten. Wekken films en series de indruk dat alles zich afspeelt tussen de baggervette dougnut in de ochtend en de Big Mac tussen de middag tot de traditionele kalkoen op Thanksgiving en alles daar tussenin, de 'gewone' Amerikaan neemt in de ochtend een bowl cereal of toast met een kop koffie als daar tenminste tijd voor is. Wanneer er wel tijd voor is, of als er gasten zijn dan wil er nog wel eens een uitgebreide versie op tafel komen. Maar ze gaan helemaal los als er een reden voor een BBQ is, dan gaan remmen los. En soms gaat de hele familie uit ontbijten bij het lokale fastfood restaurant.

Wat er gegeten wordt voor een deel bepaald door de geografische positie waar de maaltijd genuttigd wordt. Aan de West-coast wordt op de hoogte van het aantal calorie├źn gelet om vooral te voldoen aan het schoonheidsideaal, in het Midden van Amerika wordt vaak op de calorie├źn gelet  maar dan om de reden dat het niet te weinig is.

Steaks in Texas, kruidig eten in Lousiana, traditioneel cq   Home Cooking eten in de Noordelijke staten en het oosten. Wat er wel in alle staten te vinden is zijn de Fast Food restaurants, hoewel 'restaurant' een ietwat te kleurige vlag is die de lading niet helemaal dekt; de Mac Donalds en Burger Kings die een niet aflatende strijd voeren om de gunst van de consument. Beide steunen ook de rivalen op frisdrankgebied; Mac D.  gebruikt Coca Cola en BK steunt Pepsi.  De grote strijd in Amerika tussen 2 partijen komt ook hier weer terug; blank - zwart, democraat - republikein etc. want het poldermodel heeft hier geen kans om te overleven want een Amerikaan wenst duidelijkheid, of hij/zij nu links of rechts is.

De fast food zaken zijn alleen uiterlijk te vergelijken met die in Nederland, bof je hier bij McDonalds als je je hamburger krijgt voordat je de frites op hebt, wacht je in Amerika te lang op je fries bij  de hamburger,  dan betaal je minder voor het eten,  het personeel is er stukken klantgerichter en de concurrent is altijd in de buurt.

Iets dat bij de meeste Amerikanen een verwarde blik oplevert is als je mayonaise bij de French Fries gebruikt; Ketchup en dan wel in grote hoeveelheden is niet meer dan normaal (zelfs op hun uitvoering van chinees eten),  maar mayonaise.......

Waren de Amerikaanse ketens de trotse uitvinders van 'extra large' maken, supersizen wat iedere grazer doet glimmen van plezier, in 2003 begon MacD. een gezondheidsoffensief, niet te overdreven want ze hadden geen idee wat de concurrentie zou doen. Er zou niet meer direct gevraagd worden naar supersizen en er zouden gezonde salades in het assortiment opgenomen worden. Dit als een reactie op de reacties van de reacties op het vette en relatieve ongezonde eten van de fast food 'restaurants'.  Een andere keten die al op de gezonde tour was gegaan en er kapitalen mee verdiende was Subway met zijn gezonde Subs.

De meeste fast food 'restaurants' bieden ook een (soort van) ontbijt aan. Ook bij de ontbijten krijg je de kwaliteit waar je voor betaalt met als goede uitzondering de Cracker Barrel. Maar een plek waar je altijd terecht kunt voor een goed ontbijt, zijn de mom and pops. Vraag een local er naar en je hebt een goed en meestal niet te duur ontbijt, maar vergeet vooral niet een fooi te geven.

Voor de Amerikanen is er niet alleen de  hamburgers als fast food. Alles dat je met je handen kunt eten zonder er bij na te denken in welke hand je een vork moet nemen is fast food. Voor de nodige variatie zijn er de Taco's, Burrito's, Chicken, Ribs etc. Voor de duurdere broodjes kun je terecht bij Arby's.

last updated: 21-06-2014 09:54
 
mavoro - Flickriver