Amerika | Kamperen

Kamperen*        

De hier alom geliefde caravans komen in de USA bijna niet voor, laat staan dat ze te huur zouden zijn en als je ze al tegenkomt worden ook gewoon camper genoemd, alleen... alles is daar iets groter en een beetje anders. Blijft de keuze tussen camper en tent. Bij ons heeft de tent altijd de voorkeur omdat het veel goedkoper is dan een camper en veel flexibeler.

Als je al houdt van kamperen in Europa, dan ben je in de USA aan het goede adres, eigenlijk meer een kampeerhemel tenminste, zolang je wegblijft van KOA's die eigenlijk aan te bevelen zijn aan mensen die je niet echt mag.  Deze zijn hoofdzakelijk bedoeld voor campers; schoon, steriel, en vaak gelegen op veel minder mooie locaties. Ze hebben wel als 'voordeel' dat je de Nederlanders makkelijk kunt herkennen. En mocht je denken dat je met een camper overal kunt staan en overnachten om zo geld uit te sparen... in de meeste staten is het verboden en vaak niet veilig.

Campsites

Behalve de commerciële campings is er een overvloed aan City Parks, County Parks, State Parks,  National Parks etc. De aanduidingsborden zijn vrij uniform en makkelijk te herkennen. Grofweg zijn de campsites op dezelfde manier ingericht: een vlakke plaats voor een tent, fire pit, bbq , een plaats voor de auto en een tafel met banken, eea is wel afhankelijk van de grade van de camping. Een basic campsite heeft alleen een plek voor de tent, ergens een kraan en een porta toilet. Voor veel Nederlanders zal kamperen in een State Park een cultuurschok zijn; geen kampwinkel, geen bingo (gzd) en over het algemeen weinig luxe. De National- en State Parks liggen bijna allemaal in schitterende omgevingen hoewel de populariteit van een park soms afbreuk doet aan rust. Je kunt een campsite zoeken, bekijken en boeken bij oa recreation.gov en speciaal voor RV's is er trailerlife.

In al de jaren dat we in de USA komen hebben we altijd gekampeerd. De tent en andere spullen hiervoor namen en nemen we altijd mee en wat we niet hadden kochten we daar. Bovendien kom je met een tent op mooiere plekken dan met een camper en is stukken goedkoper qua benzine verbruik en kosten voor een campsite.

 En waar zijn ze dan...?

Een van de dingen die onmisbaar is voor het plannen van een trip is een Rand Mc Nally of een ander gedetailleerd boek of kaart waar per staat een overzicht is wat er zoal te vinden en zien is. Internet is in tweede instantie handig voor meer details, openingstijden, regels etc. Amerikanen zijn trots op de dingen die ze gecreëerd hebben en iedere staat is luid en duidelijk te vinden op het internet en het invoeren in een zoekmachine van 'texas state park' of 'texas national park' zal een stortvloed van informatie opleveren. Ben je van plan om veel in een zelfde staat te kamperen, dan het voordelig zijn om een park pass te kopen, maar let wel: er is een strikt onderscheid tussen State parken en National parken. Ben je van plan om veel National Parken, Forrests ed te gaan, dan loont het om een "America the Beautiful – National Parks and Federal Recreational Lands Pass – Annual Pass - Cost $80." te kopen. Dit is een kwestie van rekenen, de losse entrees bij elkaar optellen en kijken wat goedkoper is.  Bv. Grand Canyon $25, Death Valley $20, Bryce $25 per auto en stand per 01/01/2009. Een up to date site voor de National Parken is hier. Voor de populaire parken is het aan te bevelen om te reserveren, zeker in de lange weekenden.

En dan kom je binnen en..

moet je betalen. Meestal zijn er bemande toll booths waar je tegen het ruilen van een paar dollars toestemming krijgt om daar te kamperen of te picknicken. Maar het kan ook zijn dat het park zijn klein cq afgelegen is dat er geen personeel is of, wat vaker voorkomt,  dat je laat aankomt. Voor dat doel zijn de self service pay stations. Deze informatieborden zijn vaak een schat aan informatie voor waar je de ranger kunt vinden, evening programms etc. Je vult het envelopje in en stopt het met aantal vereiste dollars in een bruine of groene paal met gleuf. Je zou in de verleiding kunnen komen om niet te betalen en/of de smoes te verzinnen dat je geen gepast geld had: bad decision! Een andere optie is dat je een camphost tegen het lijf loopt. Dat is meestal een echtpaar, vaak gepensioneerd en dat daar gratis een seizoen staat in ruil voor nieuwe gasten verwelkomen en het geld innen.

En wat is er allemaal te doen ?

Hangt een beetje van het park af, maar een aanrader is het informatiebord en met name 'the evening programm' en de 'ranger lead hikes' Het evening programm is vaak voor kinderen die allerlei dingen te weten komen over natuur en zo maar we hebben ook een keer een schitterende star gazing evening in Bryce meegemaakt.  Met de Ranger lead hikes kom je op plekken die je misschien zelf zou overslaan maar erg de moeite waard is. Een van de meest bijzondere vonden wij die in Canyon de Chelley waar je met schemer de canyon inliep, op de grond ging zitten en de maan boven de rand uitkwam en alles bijna helder verlicht werd.

(wilde) Dieren

Het dierenleven is op zijn minst gezegd 'anders' dan in Europa. Het meest sympathieke beestje dat je kunt ontmoeten is de vuurvlieg. Racoons, ofwel wasberen zijn amusante dieren die constant op zoek zijn naar voedsel en bij voorkeur in het donker afvalbakken plunderen en nogal veel herrie daarbij maken. De beleving van het kamperen wordt ietwat anders als er bearboxes  op de campsite staan. Het bord dat bij de ingang van de camping stond had al iets wakker moeten maken. Omdat het een gevaar met zich brengt dat we hier niet kennen, een link naar een grote uitvoering van de waarschuwing. Zelf hebben we drie keer een encounter met een beer gehad waarvan 1 keer 's nachts terwijl we in de tent lagen en echt waar: erg spannend! Het fabeltje dat de ronde doet dat je in een boom zou moeten klimmen als je een beer tegenkomt is even dom als gevaarlijk. Het gehuil van coyotes geeft bij een kampvuur een echt zo-was-het-vroeger-in-het-wilde-westen-gevoel en u kunt van een voorproefje van dat gevoel krijgen; leuk bij de open haard. Maar als u dit hoort, dan is het niet iemand met rumba ballen maar een ratelslang en een beet daarvan is slechter dan een bad hair day.

De alledaagse 'gevaren' zijn kleiner en komen meer voor: muggen en poison ivy, bij ons bijna niet bekend onder de naam gifsumac. Bij poison Ivy is het een kwestie van niet aankomen of anders de standaard behandeling toepassing of het moet zijn dat je allergisch er voor bent. Ook bij de meest voorkomende irritatie, de mug,  is voorkomen beter dan genezen, we hebben zelfs soorten meegemaakt die door spijkerstof heen prikten, dus dan maar chemische oorlogsvoering! Zelf slaan we aan het begin van een trip OFF! in, meestal Deep Woods omdat dit behalve als spuitbus ook als een vloeistof met verstuiver en beter verdeelt. Er zijn nog meer merken, maar dit is een van de beter werkende. Een paar andere irritante beestjes zijn:  chiggers en no see ums en die zijn meestal alleen maar af te schrikken met een DEET product, maar hoe meer DEET er in zit, hoe makkelijker het plastic oplost :-(  Het verdient de aanbeveling als je allergisch bent voor het een of ander,  het internet na te pluizen.

 

WORDT VERVOLGD.

Last update: 21-06-2014 09:51

Latest:

Kaart van de parken waar we gekampeerd hebben.

 

 

 
Foto Bearbox by Kendra W.

Foto Bear Warning Sign by Jonathan Thorne

Foto Tollbooth by Epioles

Foto Self Service Station by Mikey Wally

mavoro - Flickriver