Amerika | Need2Know

DUS JE BENT ER!

Na een uurtje of wat hangen in een vliegtuigstoel ben je eindelijk in Amerika! We zijn er! De vakantie kan beginnen!!

Dat dacht je; vanaf het moment dat de deuren van het vliegtuig open gaan en je in een rijtje door de gangpaden strompelt en ziet dat de passagiers van de business class er een grotere bende van maken dan de economie class duurt het nog wel een uurtje (soms twee) voordat je in Amerika kunt gaan doen wat je wilt.

Na de slurf ga je met de kudde naar Immigration. Als je pech hebt zijn er op dezelfde tijd nog wat internationale  vluchten aangekomen en is het er drukker dan de Coolsingel op zaterdagmiddag. Het wachten is op de toestemming om het land van de onbegrensde mogelijkheden in te komen. Om dit te bewaken zit een ambtenaar van Immigration Control paspoorten door een reader te slepen.  Graag willen ze ook een biometric scan van de iris en vingerafdrukken. Soms willen ze ook graag weten wat je van plan bent om te doen. 

Heb je zijn of haar zegen gekregen dan ga je naar het volgende obstakel: de bagageclaim. Hier staat iedereen een stil schietgebedje te prevelen opdat de koffers niet in een ander werelddeel zijn terecht gekomen.

Als dat gelukt is, dan op naar Customs, waar je het witte formulier kwijt kunt. Maar voor je daar bent moet je langs trouwe viervoeters met een scherpe neus voor illegal substances en een eventuele extra controle op zuivelproducten en andere dingen die ze daar minder graag zien.

Daarna de courtesy van naar het hotel of de huurauto afhalen. Vaak doe je dat met de rest van de vakantiegangers die in het vliegtuig zaten en krijg je met baliepersoneel te maken dat je een extra verzekering of een upgrade wil verkopen.

En als je dat gehad hebt....... dan kan de vakantie eindelijk beginnen.

Spanning

In de USA wordt 110 VAC met 60 Hz gebruikt. Die 60 Hz is niet zo'n probleem maar die 110 VAC wel. Een haardroger of een batterij-oplader kun je daar wel kopen voor rond de $10 in iedere Wall Mart, K-Mart of zoiets. Het meeste elektronische spul, computers, voedingsapparaten voor videorecorders schakelt zichzelf om naar 110 VAC, maar het is verstandig om even de handleiding te raadplegen. De steker en het stopcontact zien er ook anders uit.

Documenten

Internationaal Rijbewijs

Niet nodig, ondanks wat de ANWB aanbeveelt. Alleen in de staat Massachutes wordt het verplicht gesteld. Maar sommige lokale autoverhuurbedrijven kunnen er naar vragen. Het dient alleen als een vertaling van je Nederlandse rijbewijs en alleen geldig samen met het nationale rijbewijs.

Kleingeld

Het is wel handig als je wat kleine biljetten hebt als je aankomt, voor een bagagewagentje, kruier en het blikje cola.  

Telefoneren

Op iedere hoek van de straat staat wel een telefoon. Bellen kan met Collect Call, een hand vol quarters of een credit card. Houdt er wel rekening mee dat er verschil in de tarieven van bijv. ATT, MCI, Southern Bell etc.  De goedkoopste methode is een pre paid card die bij iedere supermart te koop is. Het mooie van een pre paid is dat je hem gewoon in een hotel kunt gebruiken omdat je een 1-800 nummer belt en hooguit een local call moet betalen, maar pas op... hotel eigenaren worden steeds vindingrijker. Houd wel een beetje rekening met het tijdsverschil met Nederland, het is niet echt schitterend als je vol enthousiasme vertelt hoe goed je het naar je zin hebt terwijl je de familie midden in de nacht belt.

Mobiel bellen

Niet overal dekking, zeker niet in de landelijke gebieden maar in (grote) steden geen probleem.

Geld

Het meest vervalste geld ter wereld is de Dollar. Het papiergeld ziet er uit als Monopoliegeld en alle biljetten hebben hetzelfde formaat. 100 cents in een Dollar, of 20 Nickels, of 10 Dimes of 4 Quarters.

Teveel Cash bij je dragen is niet echt verstandig. Met een giro- of bankpas  is het steeds makkelijker om in de USA geld uit de muur te trekken en een Credit Card is noodzakelijk als je een auto wilt huren, bij de grote maatschappijen krijg je geen auto zonder credit card. Het reserveren van hotels, motels, theater of wat er dan ook te reserveren is lukt niet zonder credit card. Maar niet alle credit cards worden geaccepteerd! Hoewel op en top Amerikaans zijn er toch wel wat minder goede ervaringen met American Express.

Hoewel steeds minder in gebruik zijn Traveller Cheques zijn net zo goed als cash. Je kunt er boodschappen op doen, tanken, hotels mee betalen en geld afhalen bij banken; ga wel naar een 'gewone' bank en niet naar een Savings Bank. Je kunt de cheques in verschillende waarden kopen, ze zijn verzekerd tegen verlies en diefstal maar niet zonder kosten terug te wisselen (als je tenminste wat over houdt

Fooien

Het grootste deel van het inkomen van bedienend personeel is de fooi. In restaurants leg je 10 tot 15 % neer (tenzij je helemaal niet tevreden bent),maar in breakfast restaurants, mom and pops, diner en road side places $1 per persoon. Maar ook in hotels laat je wat achter als je daar geslapen hebt, 1 $ pp/pn. Een uitgebreide gids voor dit, soms heikele onderwerp staat op 'the original tipping guide'.

Koffie

Een beetje Nederlander is per dag toch wel goed voor een kop of 5. De Amerikaanse koffie is slapper dan wij gewend zijn behalve in zaken zoals Starbucks en Coffee Republic.  In restaurants krijg je er genoeg refills maar echt wakker wordt je er niet van. Als de nood erg hoog is dan moet je in de buurt van shopping malls uitkijken naar boekwinkels zoals Barnes & Nobles. Op zich zijn deze al de moeite waard, maar om een klein beetje cachet aan de zaak te geven hebben ze bijna allemaal een coffee bar en daar drink je het algemeen de beste koffie.

Het weer in de USA

Zo groot als het land is, zo verschillend is het weer.

Heet en vochtig in de zuidelijke staten, heet en droog in het Midwesten, aangenaam in het zuid westen. 

En.. hoe groener des te meer regen.  

Iets waar we hier nauwelijks of nooit mee te maken  krijgen zijn tornado's en severe thunderstorms.

Bekijken van het gemiddelde weer over de jaren heen kan het best bij de weatherbase.

Een gebied waar je vanaf het voorjaar indrukwekkend weer kan verwachten is Tornado Alley.

Click for Las Vegas, Nevada ForecastActueel weer en forecasts Statistieken van het weer in alle staten van de USA

Nog meer aktueel weer in de USA

 
mavoro - Flickriver