Amerika | Nice2Know

Oh,you are from Holland?

Of ze op de universiteit hebben gezeten of niet, ze hebben geen flauw benul waar Nederland ligt. Ergens in Denemarken of  vlakbij Parijs. Amsterdam kennen ze net als het Sodom en Gomora waar ze graag heen zouden willen gaan voor de cultuur en de tullips (yeah, right!) Verder heeft in hun belevingswereld iedereen een eigen windmolen, lopen we rond op klompen en staat Nederland bekend als eutanasie paradijs.

Iets dat zij helemaal niets snappen is het verschil tussen Nederlanders en Hollanders. Het is aan hen bijna niet uit te leggen maar Dutch kennen ze toch wel, al was het maar uit hun eigen taalgebruik waar wij niet altijd zo positief uit de verf komen (totaal uit lucht gegrepen natuurlijk :-), hier zijn een paar voorbeelden:

Dutch treat - ieder betaalt voor zichzelf
Dutch uncle - iemand die altijd alles beter weet 
Dutch corner - een hoek afsnijden
Dutch comfort - schrale troost
Dutch gold - klatergoud
Dutch courage - dronkenmans moed
Dutch Doll - een prostitue of opblaaspop
Dutch Cap - een diafragma
Dutch Door - een bisexueel persoon
Dutch Metal - mooi, maar waardeloos metaal
Double Dutch - nonsens
Dutch Exit - Een wind laten voordat je een lift uitgaat

Dutch Widow - een prostitué

Eigenaardigheden

Sportvissen

Doen ze dus duidelijk anders dan hier. Ze kennen hoofdzakelijk de werphengel in verschillende soorten en maten en de vlieghengel. In iedere staat moet je een aparte vergunning kopen; te koop bij een sportzaak of bij een K-Mart. Vissen zonder vergunning is niet aan te raden. Het is hoofdzakelijk roofvis en bass; karper wordt daar niet als een sportvis gezien.  Maar de VS is wel het Walhalla voor vliegvissers. Vooral de Noordelijke staten als Wyoming, North- en South Dakota zijn een waar paradijs.

De Wegenwacht

De AAA is de Amerikaanse ee-an-dobbeljoe-bie.  Op vertoon van dit kaartje kun je bij de AAA-kantoren terecht voor kaarten, info en allerlei kortingsbonnen. Op vertoon van je AAA-kaart kun je ook korting krijgen bij diverse hotelketens. Let op! Niet meteen vragen of je daar met korting terecht kunt, ze hebben dan vaak de  neiging om te zeggen dat die kamers al weg zijn. Eerst vragen of ze plek hebben en pas dan het kaartje onder hun neus frotten. 

 

 

Hotels enzo..

Hotels en Motels kun je boeken bij het reisbureau, via het internet of ter plekke. In het hoogseizoen kun je er gif op innemen dat hotels/motels in de buurt van grote attracties vol zitten, dus is het zaak dit op tijd te doen. Boek je zelf, dan moet je wel een Credit Card hebben, want zonder besta je niet in de USA. Dat Motel6 het goedkoopst is, is helaas niet meer waar; sinds de grote renovatie weten ze overeenkomstige prijzen te berekenen.

Als regel geldt: hoe dichter bij een stad of een grote attractie hoe duurder het hotel of motel. In de steden geldt wel vaak dat het in het weekend weer goedkoper is als je ergens kortings coupons kunt opduikelen bij tankstations, tourist informations en lokale kranten. Dit geldt weer niet voor bijv. Las Vegas waar alle hotels en motels vanaf donderdagavond tot zondagavond weer veel duurder zijn dan doordeweeks.

Hikes

Een site die zich bezig houdt met allerlei day hikes of de site van OneDayHikes

Een aardige site voor city hikes is die van Local Hikes 


En omdat men in de USA nog steeds hardnekkig vasthoudt aan de onlogische Fahrenheit:

Fahrenheit: Celsius:  


Nieuws & Muziek

Er zijn weinig uitzendingen op de radio die wereldnieuws laten horen. De lokale stations beperken zich tot de koe die 2 kalveren ter wereld heeft gebracht of dat de garage sale op 1314 N St om 7 uur 's zaterdag ochtend begint. Wil je een beetje op de hoogte blijven, dan moet je al uitwijken naar de middengolf waar een aantal zenders actief zijn. Of je moet naar de korte golf naar de diverse Wereldomroepen waarvan de BBC het best is.  Met de muziek is het niet veel beter gesteld. Veel muziek komt uit Amerika, alleen daar is in het land zelf niet bijster veel van te merken als je onderweg bent. In de buurt van grote steden krijg je wel het een en ander mee van 'nieuwe' muziek, maar onderweg is het 99 van de 100 miles Gospel, Country en Oldies. Het enige voordeel is dat je daar nauwelijks disc-jockeys hoort en de programma's van 4 tot 10 in a row laten horen zonder al te veel kinderlijk gebrabbel van diskjockeys. Maar na een week of twee onderweg wordt ook dit vermoeiend en kun je een echte country- of gospel hater worden.

Discount Coupons

In een niet aflatende jacht op de consument hebben de Amerikanen de kortingsbonnetjes uitgevonden. De zaterdagkrant staat er vol van, allerlei supermarkten, doe het zelf zaken etc. En voor wie dat te veel werk is; er zijn supermarkten waar bij de ingang een automaat hangt waar je de bonnetjes uit kunt trekken. Dankzij het internet kun je nu ook de discount coupons downloaden en uitprinten. Kortingsbonnen voor hotels/motels en attracties kun je bij de Tourist Information krijgen. Deze vindt je meestal aan de grens tussen 2 staten en daar zitten vaak heel stijlvolle en leuke bij. Ook bij tankstations kun je allerlei foldertjes krijgen die bol staan van de kortingsbonnetjes.

 

mavoro - View my 'USA Main Album' set on Flickrivermavoro

 

 
mavoro - Flickriver