Amerika voor beginners
Amerika
USA
avt313c25
www.route1.nl
martin von rotz
     Amerika | People

Het historisch besef van de meeste Amerikanen beperkt zich tot datgene dat zij graag zelf willen geloven; nadat de native americans hun reservaten hadden gekregen werd het bij elkaar veroverde land "Gods own Country" genoemd. Zij hebben ons gered van de Duitsers en gaan voor in de strijd tegen het terrorisme en had de inval in Irak niets met olie te maken en bestaat Area 51 niet.  Het is dan ook uitermate interessant om een discussie met een Amerikaan te voeren over politiek en geschiedenis, bij voorkeur met een Republikein of een Redneck. Bij de laatste kan het laten verklaren van het verschil tussen een Yank en een Yankee leiden tot emotionele momenten.

De USA zijn een land van grote tegenstellingen, het koele groen van de Smokey Mountains en de hitte van de Sonora Desert, de vochtige hitte van Louisiana en de droogte van Death Valley. Het relaxte leven van California en de teruggetrokken Mountainpeople. Het eenvoudige leven in North Dakota en het excurbitante leven in Las Vegas. Het oude geld aan de East Coast en de New Riches aan de West Coast. The Right to Bear Arms en The Right to Arm Bears.

Een andere tegenstelling die Europeanen meteen opvalt is de preutsheid. Is in Europa topless meer regel dan uitzondering in GOC staat er net geen doodstraf op maar in sommige staten wel een fikse boete. Eigenlijk best wel vreemd, want dit land heeft de grootste porno-industrie ter wereld.   

De manier van leven wordt voor een groot deel bepaald door het klimaat, het zonnige California nodigt uit om de hele dag buiten te leven, de hitte van Arizona zorgt ervoor dat je op het heetst van de dag binnen bent en dat laat een ander Amerikaans fenomeen zien; koelte. Het is moeilijk te begrijpen dat mensen op de heetste plekken Amerika gaan wonen maar nu alleen kunnen overleven met een airconditioning. Maar ook al is het niet heet, een makke van hen zijn ijsklontjes, en veel ook! Wanneer en waar je ook komt, ijsklontjes en als je een soda zonder ijsklontjes wilt dan zijn er twee mogelijkheden; of je wordt aangekeken als een bewoner van een vreemde planeet of je moet gewoon meer betalen, immers dan moet er meer drinken in de cup.


DE Amerikaan bestaat niet.  Ben je op vakantie, dan kom je Amerikanen  tegen die iets met toerisme te maken hebben, of ze zijn zelf  op vakantie of ze hebben te maken met de toeristenindustrie. Amerikanen op vakantie zijn een vrij uitbundig soort; ze hebben over het algemeen korter vakantie dan wij en ook minder feestdagen, dus als ze op vakantie gaan persen ze alle plezier en ontspanning in die paar dagen. Over het algemeen zijn ze herkenbaar aan een met familie en koelboxen gevulde auto, fel schreeuwende shirts en een oversized korte broek om zich maar vooral te onderscheiden van de mensen die wel moeten werken. Zij die werken in de toeristenindustrie proberen in de vakantieperiode hun brood te verdienen. Dit zijn de mensen die je verwelkomen met een 'How are you?' of  "Can I help  you?" en afscheid nemen met 'Have a nice day". Tussen het begin en het eind van deze ontmoeting ligt een heel scala aan mogelijkheden van mensen die je echt willen helpen of het je naar de zin maken of zij die het allemaal niet zo boeit.  Over het algemeen (buiten de touristtraps) zijn ze ge├»nteresseerd in waar je vandaan komt  en dat het wunderful vinden dat je zo goed Engels spreekt. Zelf willen ze ook altijd naar Europa om Rome, Londen en Parijs te zien.

Over het algemeen zijn de meeste Amerikanen harde werkers die vaak vroeg beginnen en twee of meerdere baantjes hebben omdat het bestedingspatroon, dat de gemiddelde Amerikaan zichzelf oplegt, dit nodig maakt. Bovendien zijn sociale- en oudedags voorzieningen van een heel ander niveau dan wij gewend zijn hoewel deze in Nederland ook behoorlijk aan het afkalven zijn. Afstanden om te werken en kinderen naar school te brengen zijn veel groter dan hier en is het openbaar vervoer buiten de grote steden of in de buitenwijken vaak te verwaarlozen zodat een tweede auto een noodzaak is.